Tribuna
Ochiul şi urechea
Cumpăr ficat de porc tânăr
N. I. DOBRA
1918 vizualizari

Nu mi-a putut explica nimeni de ce oare porcul are un atât de prost renume, deşi - vorbesc de cel domestic - este blând, răbdător, sociabil, lipsit de prejudecăţi, simţindu-se bine oriunde şi mâncând orice. Oamenii de ştiinţă îi zic Suis scrofa domestica, dar numele lui real vine din latinescul porcus. Nu s-ar zice că porcul arată chiar ca un june-prim, mai ales că sunt câteva rase pe care e bine să nu le visezi noaptea. Dar cunosc animale mult mai dizgraţioase, dacă ar fi să pomenesc doar foca, morsa, hipopotamul, crocodilul, uran­gutanul, liliacul. Măcar acesta e util societăţii, mai ales spre sfârşitul anului. Iar lista meniurilor şi preparatelor pe bază de porc sunt cvasi­nelimitate: de la pastă de ficat , răcituri, costiţă afumată, slănină, jumeri, la ciorbe de tot felul, jambon, tocană, cap de porc cu varză, cap de porc fiert, cârnaţi, caltaboşi, chiftele, cotlet cu varză călită, ficat prăjit cu ceapă, purcel de lapte la tavă, şniţel, frigărui, muşchi împănat, sângerete, sarmale, antricot la grătar sau la tavă, muşchi la grătar, carne în untură, borş, mezeluri, perişoare...
Al. O. Teodoreanu, a fost un gurmand de marcă, dar şi un băutor temeinic, deviza lui fiind... biblică: "Nimic sub soare nu este mai bun pentru om decât să mănânce, să bea şi să se desfete. Mergi dară, mănâncă pâinea ta cu bucurie şi bea vesel vinul tău, căci e de la Dumnezeu" - Ecleziastul II, 24). În cartea lui "De re culi­naria", propune o reţetă de care n-am auzit: "Se iau mai multe burţi de porc, întregi. Se pun într-un vas şi se opăresc cu apă clocotită. Se rad bine cu cuţitul de toate zbârciturile. Urmează o operaţie migăloasă şi de lungă durată. Ca burţile să fie perfect curăţite, trebuie îndelung frecate cu sare de bucătărie din belşug sau cu făină de păpuşoi (porumb) până ce capătă o culoare albă, imaculată, după care se pun la fiert cu 2-3 cepe. Când sunt fierte, se scot, se aşază pe un fund de lemn, se taie bucăţele, se trec prin maşina de tocat împreună cu 2-3 cepe. Se sărează şi se piperează, se adaugă mărar şi părunjel, tocate mărunt. Burţile rămase întregi se umplu cu acest conţinut, după care se bagă la cuptor. Se servesc cu salată sau murături". (De ciorbă de burtă de vacă ştiam, de reţeta asta, ba.)
Dar să nu uităm de unde am pornit şi unde vreau să ajung: M-a pus Aghiuţă să-mi fac analizele (după nu ştiu câţi ani) şi medicii m-au găsit că am hepatită, ceea ce presupune un regim draconic pe verdeţuri, sucuri naturale, cărnurile şi în special, porcul trebuind să-l elimin din vocabular. Am citit undeva că acesta ar avea organele interne identice cu ale omului. Sunt amator să cum­păr ficatul unui godac, pentru transplant, dar să fie sănătos tun, să nu fi mâncat tot felul de borhoturi de la vreun cazan de rachiu, fiindcă atunci l-am schimbat pe dracu' cu mumă-sa!



comentarii
3 comentarii

Predai stafeta si loazele din redactie tot nu stiu ca moneda nationala e leul nu ronul.
zoro
12.12.2013 00:21
Io ti-am zis sa nu mai bei.
Iar tu numai ai beut.
rosu
12.12.2013 15:12
Hai, nea Nani, nu spune ca e grav!!! Te-am mai luat noi, postacii, in balon, dar nu vrem sa patesti ceva rau! Asa ca de sarbatori, mananca in loc de porc, curcan... E bun si curcanul, ca americanii nu-l au la masa de prosti... Multa sanatate!!!
gogu
12.12.2013 17:27
Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna