Chiar dacă staţiunile de pe Valea Prahovei şi din Braşov îi atrag ca un magnet pe turiştii care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, Sibiul pare totuşi destul de departe pentru aceşti petrecăreţi. Unele dintre destinaţiile preferate mai ales de românii din sudul ţării, Sibielul, Gura Râului sau Sălişte, nu au găzduit nici în acest an, în pensiunile lor, petrecerile de Crăciun ale ruşilor, ucrainienilor sau lipovenilor, care au sărbătorit Naşterea Domnului pe 7 ianuarie. "Din câte ştiu eu, la Sibiel nu vin astfel de turişti", a spus Aurel Pau, preşedintele Asociaţiei Sibiel 2000, subliniind că în 25 decembrie şi la Revelion, în satul din Mărginime turiştii parcă nu s-au înghesuit chiar aşa de tare ca în alţi ani să petreacă aici sărbătorile de iarnă, situaţie întâlnită şi la Gura Râului şi Sălişte.
"La sărbătorile de iarnă din acest an, dup[ estimarea mea, numărul turiştilor veniţi la Sibiel a fost cam în proporţie de 70 -80 la sută, faţă de anii anteriori", a precizat Aurel Pau, adăugând, că cei care poposesc pe meleagurile Mărginimii Sibiului sunt cu precădere din sudul ţării, mai precis din Bucureşti, mulţi dintre ei fiind clienţi vechi ai pensiunilor de la Sibiel. "În general, la sărbătorile de iarnă, aproape în majoritate turiştii care vin la Sibiel sunt români, şi în principal din Bucureşti. Spre bucuria dar şi mândria celor de la Sibiel, pentru că acest lucru este un etalon al calităţii serviciilor oferite, la Sibiel revin turişti care au mai fost în timpul anului sau de alte sărbători, în sejururi sau în tranzit", a declarat Aurel Pau.
Bunătăţi tradiţionale
Şi e şi normal să revină, pentru că proprietarii de pensiuni din Sibiel le-au pus pe masă oaspeţilor bunătăţi specifice zonei, care au încărcat mesele de Crăciun şi de Revelion. "În general turiştii sunt întâmpinaţi cu mâncăruri şi băuturi preparate în gospodărie, specifice sărbătorilor de iarnă, iar mesele festive mai sunt îmbunătăţite cu preparate mai fine din peşte, pasăre şi legume. Din bunătăţile oferite turiştilor nu lipsesc preparatele de porc - cârnaţi, caltaboş, tobă, muşchi afumat, slănină, jumări - aflate în afumătoarea oricărui gospodar, sarmale, tocăniţa porcului, fripturile şi lângă toate acestea mămăliga, care stă la loc de cinste alături de diversele sortimente de brânzeturi, care reprezintă cartea de vizită a Mărginimii Sibiului. Toate acestea sunt asezonate cu ţuică, afinată, vişinată şi vin din pivniţele caselor, iar siesta se termină de fiecare dată cu cozonacii, plăcintele şi prăjiturile preparate de gospodine", a mai spus Aurel Pau.


„Documentarul vine să aducă zona aceea de echilibru de care are nevoie un om ca să înțeleagă lumea”, spune artistul...
„Documentarul vine să aducă zona aceea de echilibru de care are nevoie un om ca să înțeleagă lumea”, spune artistul...
Înainte de a accesa informaţiile meteo sosite de la meteorologii sibieni, citisem o ştire din seria "o să fie vai...
Înainte de a accesa informaţiile meteo sosite de la meteorologii sibieni, citisem o ştire din seria "o să fie vai...
Niciodată nu m-am îndoit că toată povestea asta "verde" e doar un nou mod de a scoate bani. Ştiu, unii...
Niciodată nu m-am îndoit că toată povestea asta "verde" e doar un nou mod de a scoate bani. Ştiu, unii...
Am mai scris de situaţia şantierului Parcării Tuturor Timpurilor din spatele bd. Mihai Viteazu, de pe strada numită, conform Google...
Am mai scris de situaţia şantierului Parcării Tuturor Timpurilor din spatele bd. Mihai Viteazu, de pe strada numită, conform Google...
„Primarul Astrid Fodor a semnat luni, 2 august contractul pentru reabilitarea drumului vechi din staţiunea Păltiniş, după o procedură de...
„Primarul Astrid Fodor a semnat luni, 2 august contractul pentru reabilitarea drumului vechi din staţiunea Păltiniş, după o procedură de...
1796 COROT, Jean-Baptiste Camille (n. 16 iul. 1796, Paris - d. 22 febr. 1875, Paris) – 225 de ani de...
1796 COROT, Jean-Baptiste Camille (n. 16 iul. 1796, Paris - d. 22 febr. 1875, Paris) – 225 de ani de...