Tribuna
De sărbători
Mărginimea, mai săracă în turişti
Mărginimea, mai săracă în turişti

Chiar dacă staţiunile de pe Valea Prahovei şi din Braşov îi atrag ca un magnet pe turiştii care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, Sibiul pare totuşi destul de de­parte pentru aceşti petrecăreţi. Unele dintre destinaţiile preferate mai ales de românii din sudul ţării, Sibielul, Gura Râului sau Sălişte, nu au găzduit nici în acest an, în pensiunile lor, petrecerile de Crăciun ale ruşilor, ucrainie­nilor sau lipovenilor, care au sărbătorit Naşterea Domnului pe 7 ianuarie. "Din câte ştiu eu, la Si­biel nu vin astfel de turişti", a spus Aurel Pau, preşedintele Aso­ciaţiei Sibiel 2000, subliniind că în 25 decembrie şi la Revelion, în satul din Mărginime turiştii par­că nu s-au înghesuit chiar aşa de tare ca în alţi ani să petreacă aici sărbătorile de iarnă, situaţie întâl­nită şi la Gura Râului şi Sălişte.
"La sărbătorile de iarnă din acest an, dup[ estimarea mea, numărul turiştilor veniţi la Sibiel a fost cam în proporţie de 70 -80 la sută, faţă de anii anteriori", a precizat Aurel Pau, adăugând, că cei care poposesc pe meleagu­rile Mărginimii Sibiului sunt cu precădere din sudul ţării, mai precis din Bucureşti, mulţi dintre ei fiind clienţi vechi ai pensiunilor de la Sibiel. "În general, la sărbă­torile de iarnă, aproape în majori­tate turiştii care vin la Sibiel sunt români, şi în principal din Bucu­reşti. Spre bucuria dar şi mândria celor de la Sibiel, pentru că acest lucru este un etalon al calităţii serviciilor oferite, la Sibiel revin turişti care au mai fost în timpul anului sau de alte sărbători, în sejururi sau în tranzit", a declarat Aurel Pau.

Bunătăţi tradiţionale

Şi e şi normal să revină, pentru că proprietarii de pensiuni din Sibiel le-au pus pe masă oas­peţilor bunătăţi specifice zonei, care au încărcat mesele de Crăciun şi de Revelion. "În gene­ral turiştii sunt întâmpinaţi cu mâncăruri şi băuturi preparate în gospodărie, specifice sărbătorilor de iarnă, iar mesele festive mai sunt îmbunătăţite cu preparate mai fine din peşte, pasăre şi legu­me. Din bunătăţile oferite turiş­tilor nu lipsesc preparatele de porc - cârnaţi, caltaboş, tobă, muşchi afumat, slănină, jumări - aflate în afumătoarea oricărui gospodar, sarmale, tocăniţa por­cului, fripturile şi lângă toate aces­tea mămăliga, care stă la loc de cinste alături de diversele sorti­mente de brânzeturi, care repre­zintă cartea de vizită a Mărginimii Sibiului. Toate acestea sunt ase­zonate cu ţuică, afinată, vişinată şi vin din pivniţele caselor, iar siesta se termină de fiecare dată cu cozonacii, plăcintele şi prăji­turile preparate de gospodine", a mai spus Aurel Pau.



comentarii
7 comentarii

Domnul Pau vorbeşte prostii ca de obicei. Nu poate vorbi altfel pentru că el nu are tangenţă cu turismul. El este individul care are chioşcul cu artizanat in Sibiel ,deci un mic speculant - bişniţar cu lucruri muncite de alţii şi care i jecmăneşte pe turiştii străini ,contribuind la
nelu neagu de la magazinul din parcul raiului
08.01.2013 01:32
Bucurati-va ca nu aveti Turisti din Rusia. Este adevarat , la ei Banul nu conteaza , dar Paguba este mai mare cu ei. In Turcia sunt Hoteluri intregi in care ei nu pot sa se cazeze , in caz ca Hotelierul totusi ii cazeaza , restul Turistiilor pleaca si nu mai revin in acest Hotel niciodata. Un Turist plecat din suparare , este unul plecat definitiv. Poate socotiti putin , unde si cum imi fac un Renume si cum castig mai bine.
Goguta
08.01.2013 09:28
Nu va mai vaietati ca nu ati avut turisti cati ati fi vrut voi,ca au vazut cum va purtati cu ei.Voi vreti sa deveniti peste noapte daca se poate miliardari.Luati exemplul celor din Austria care au preturi mai mici ca voi si serviciile sunt mai diversificate si traiesc mai modest.Vreti sa faceti palate copiilor prin Sibiu in cativa ani de pe urma turistilor.
sibian
08.01.2013 10:00
Avand preturi de lux,veti avea din ce in ce mai putini turisti.Unde-i bunul simt!?!Vreti ca intr-un an sa faceti averi pe care altii le-au facut in zeci de ani,mostenindu-le din generatie in generatie,fara sa "jupoaie" turistii.
Luka
08.01.2013 11:09
CE PRODUSE TRADITIONALE? POATE VRETI SA SPUNETI PRODUSE DE LA METRO, REAL ETC. IA SA VAD CATI AVETI PORC IN CURTE? GAINI SAU CHIAR O VACA NU MAI TOT VB DE PRODUSE TRADITIONALE.
sibian
08.01.2013 12:55
acum , te rog sa nu te superi, deja in RO se considera cam totul ce vine de la Metro drept produs traditional. oricum Metro are o vechime de cam 20 de ani in RO , adica este deja traditie. (polemic ) ceea ce faceau stramosii nostrii dealungul secolelor nu mai este traditie , este considerat drept arhaic.
@ sibian
08.01.2013 16:14
pau sa stea in banca lui ca e profitat destul cat a fost banciu imparat.intrebati-l daca stie ce este omenia si bunul simt apoi povestiti despre turism...a reusit sa dezbine oamenii din sat si sa-i porneasca impotriva preotului...rusine, tovarase!!!mai sti unde este biserica stramoseasca? mai sti sa-ti dai buna ziua oamenilor batrani? sau ai invata doar cum se fura cu acte prin vanzarea obiectelor din chiosc la suprapret!mi-e rusine ca te numesti fiu al satului, Tu, un neica .....
sateanca
08.01.2013 21:48
Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna