Tribuna
Şi tu bei la o oră nepotrivită cafeaua de dimineaţă?
Şi tu bei la o oră nepotrivită cafeaua de dimineaţă?

O cafea băută la momentul potrivit, te energizează şi îţi reglează ceasul biologic. Dar, dacă te numeri printre cei care nu pot începe ziua fără o cană de cafea, e important şi la ce oră o bei. Specialiştii susţin că, dacă bei o ceaşcă de cafea între 8 şi 9 dimineaţa nu te ajută să ai mai multă energie, aşa cum ai putea crede. Exact atunci corpul produce mai mult cortizol, hormon care ne dă şi el energie. Aşadar, dacă aduci şi un aport de cofeină, in loc să te simţi mai bine, îţi poţi induce o stare de anxietate.

Dar când e momentul cel mai potrivit să bei cafea?

Am stat de vorbă cu Iulian Anton, barista la 146 I love coffee, o cafenea deschisă la Sibiu din dragoste pentru cafea.

“Ideal este să bei cafeaua între 9:30 şi 11:30 sau între 13:30 şi 17:00. Corpul nostru se trezeşte în mod natural între 8 şi 9 dimineaţa, iar ceasul biologic este receptiv la efectul cafeinei abia la câteva ore de la trezire. Să bei cafeaua imediat după ce te-ai dat jos din pat, nu este doar ineficient, dar poate duce şi la dependenţă. Explicaţia este că, substanţa de bază din cafea, cofeina, interacţionează cu un hormon-cheie pentru reglarea ceasului nostru intern şi pentru menţinerea stării de alertă, cortizolul. Nivelul cortizolului în organism este ridicat în mod natural imediat ce ne-am trezit dimineaţa şi poate să rămână ridicat vreme de încă o oră după ce ne-am dat jos din pat. Prin urmare, în acest interval nu avem nevoie de ajutoare. Organismul poate deveni imun la cafeaua de dimineaţă”, ne explică Iulian.

Cercetătorii susţin această teorie

De aceeaşi părere este şi neurocercetătorul Steven Miller. Potrivit unui studiu realizat de acesta la Uniformed Services University of the Health Sciences, în Bethesda, dacă bem cafea atunci când nivelul cortizolului este deja crescut, organismul tinde să dezvolte rezistenţă la cafeina respectivă. Mai exact, pentru a-şi face efectul, vom simţi nevoia să bem o cafea mai tare sau să creştem cantitatea de cafea băută. Principiul este acelaşi ca şi în cazul medicamentelor.

„Unul dintre principiile-cheie ale farmacologiei este utilizarea medicamentelor la momentul oportun al zilei, când organismul îl poate procesa optim. Altfel, putem dezvolta rezistenţă la tratamentul respectiv şi vom avea nevoie de doze mai mari“, subliniază neurocercetătorul.

Importantă este şi calitatea cafelei pe care o bem

Despre cafeaua de calitate ştie totul Iulian Anton:  „Pe lângă faptul că tot ceea ce se găseşte la noi e de origine – Columbia, Brazilia, Rwanda, Etiopia, în total şase origini – din care oricine poate să guste dacă doreşte, noi avem şi un blend mai echilibrat din Brazilia-Columbia. Cei care revin la noi, o fac pentru că au gustat odată şi le-a plăcut foarte mult.”

 

Iulian le explică tuturor celor care sunt interesaţi, tot ce ştie despre cafea. De la ce înseamnă un expresso sau un flat white, până la diferitele origini ale cafelei.

Cafeneaua 146 I love coffee se află pe strada Ocnei, la numărul 18, însă în curând, iubitorii de cafea vor putea descoperi acelaşi brand îndrăgit de sibieni şi în Centrul Aria.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna