"Oamenii Timpului" au ajuns, sâmbătă, la Sibiu, fiind găzduiți de Sala Senatului a Universității "Lucian Blaga". Preț de mai bine de o oră, prof. univ. dr. Daniel Șandru, secretar de stat, coordonatorul Departamentului Centenar și director onorific al revistei de cultură contemporană "Timpul", poetul Radu Vancu, prof. univ. dr. Marian Țiplic, prorector al ULBS și invitatul de onoare preotul Constantin Necula au discutat despre educație, ca un proiect de țară. Aceștia au punctat importanța profesorilor și a relației dintre ei și elevi, spunând că un pedagog se naște cu vocație. "Pedagogia nu e genetică. Nu poți fi profesor printre altele. Pedagog nu e o convertire: am ratat acolo, mă fac profesor. E o vocație unică. Nu poate fi crescută decât într-o anumită structură și direcție", este de părere pr. Constantin Necula.
Tema conferinței a fost "Educația. Proiect de țară". Unul dintre punctele de vedere exprimate a fost cel al prof. Marian Țiplic, care a vorbit despre banii alocați educației.
"În loc să investim în lucruri care să producă, investim în salarii. Nu spun că salariile nu produc, ci că sunt date oamenilor care ar trebui să producă. Asta presupune că ar fi urmarea naturală a faptului că ești plătit. Ești plătit pentru munca pe care o prestezi, dar și pentru nevoile pe care le ai. Cred că la ora actuală, suntem într-o situație paradoxală. Suntem plătiți mai mult pentru nevoile pe care la avem decât pentru munca pe care o facem", spune prorectorul ULBS.
La rândul său, poetul Radu Vancu a mărturisit că singurul proiect de țară care poate scoate societatea din blocajul social și politic în care se află este educația.
Portretul pedagogului
Invitat să ia cuvântul, a fost pr. Constantin Necula. A spus că cel mai rău îl doare că în România vorbesc mai mult experții, decât pedagogii, despre școală, că se vorbește mai mult despre clădiri decât despre oameni, despre bănci și catedre.
"Un copil nu are nevoie, de fapt, de mai mult de zece zile ca să se recuoască ca om. Pentru că în celelalte 355 de zile lucrăm împotriva interesului de a fi om. Îl transformăm în roboțelul trezit de dimineață, care învață pe de rost elemente de construcție umană și pe care îl punem după aceea în fel de fel de ipostaze, cea mai periculoasă fiind aceea de a-l plasa ca obiect al educației, nu ca subiect al educației", spune pr. Constantin Necula.
Pr. Necula a creionat, pe scurt, și portretul unui pedagog: "om cu carte. Nu un om care se formează și apoi se deformează. Acceptă părerea celuilalt, colaborează, coroborează, construiește". Mai spune că, pentru a fi un pedagog de meserie, trebuie să ai mulți ani de muncă.
"Noi cerem un fast-food pedagogic care nu ne ajută deloc. Noi spunem că școala românească este înapoiată față de celelalte școli. Pornim de la principiul că noi am luat-o de la 0 în 1990. (...) Mâine, poimâine, nu o să mai aibă cine să ne traducă izvoarele istorice. Nu mai avem specialiști pe greacă. Nu am știut să ne păstrăm interesul față de rădăcina pedagogică a unui popor. Noi nu suntem atenți că WC-urile nu sunt curate, că nu au copiii săpun, haine curate. Noi trecem direct la alte etape, fără să le punem la punct pe cele din urmă", mai spune pr. Necula.
Acesta consideră că pedagogia românească va crește atunci când societatea se va raporta la realitățile românești. "Nouă ne lipsește, într-un fel sau altul, direcția corectă de dezvoltare. Noi vrem să le facem pe toate și de aceea nu ne iese aproape nimic", mai adaugă.
"Doamna" - un "Dumnezeu local"
În concepția pr. Necula, una dintre cele mai mari drame în educație este că "încercăm să îi cerem studentului nostru toate suprafețele și nicio adâncime, transformându-l într-un om de suprafață și deloc de adâncime". Acesta dă și exemplul educatoarelor și învățătoarelor, care, în general, reprezintă un model pentru copii. "Toți am avut copii în clasele I-IV. Știm că 'doamna' devine un Dumnezeu local și că, indiferent de ce ai spune tu acasă, 'doamna' are dreptate", spune pr. Necula. Acesta a mai vorbit și despre salariile profesorilor, spunând că "plata pe cap de student e distructivă în toate domeniile. Eu cred că în teatru, medicină, jurnalism, contează foarte mult vocația", adaugă.
La finalul alocuțiunii sale, a amintit despre necesitatea unui curs de însuflețire, util tuturor în situații "de criză". "Nimeni nu te învață să pui pampers când ești mămică. Nimeni nu te învață, ca tată, cum să fierbi laptele! Nu avem o școală neapărat!". Campania „Oamenii Timpului” se desfășoară timp de o lună în nouă orașe ale României prin intermediul unor evenimente speciale dedicate comunităților devenite centre de monitorizare în acest an. Colocviile vor continua la București, Piatra Neamț, Iași, Suceava și Timișoara. Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociației Revistei "Timpul".
comentarii
1 comentarii
Non multum sed multa sau invers ,ca la romani tot aia e.Patru la tribuna, patru in sala, plus fotoreporterul maestrul in arta simularii de manifestatii-traznet. Arta propagandei cibiniene.Asta e proiectul de tara??
A crescut caciula si tot ne-o furam:sport national.Admirabile prim planurile de la preyidiu si spatele auditoriului numeros.