O fi bun postul pentru sănătate şi pentru suflet, dar când vine vorba de buzunare, sibienii au altă părere. Deşi oamenii se plâng de preţurile mari şi nu a trecut mult timp de când a început Postul Crăciunului, rafturile cu produse vegetale, care în prima zi erau pline, după cum spun angajaţii, sunt acum aproape goale. Majoritatea cumpărătorilor au trecut de la vitrinele de carne şi mezeluri, la rafturile cu produse vegetale. Fie aleg să cumpere pateuri, soia, zacuscă, fie cumpără fasole, mazăre, ciuperci, dovlecel şi fructe proaspete.
Unii ţin cu stricteţe, alţii postesc doar în zilele de miercuri şi de vineri ale acestei perioade. "Nu putem ţine în fiecare zi, ţinem şi noi miercurea şi vinerea cum putem", ne-a spus un sibian care tocmai ieşea din magazin. Cu toate acestea, casierii supermarketurilor estimează creşteri ale vânzărilor în această perioadă pe segmentul produselor de post, unde cele mai căutate sunt pateurile vegetale, zacusca şi şniţelul vegetal. "De când a început postul, ne-au crescut vânzările. Oamenii vin şi cumpără soia, pateu, fructe, legume şi chiar lapte din soia. În prima zi de post am umplut rafturile cu produse vegetale, iar acum la doar câteva zile sunt goale", ne-a explicat casiera unui supermarket din Sibiu.
Pentru unele persoane, Postul Crăciunului este un prilej bun pentru a mânca sănătos. "Trebuie să ţinem cont şi de sănătatea noastră. Nu putem cumpăra orice de la magazine. Eu am probleme cu diabetul şi este bine să mai facem o pauză la carne şi la prăjituri, pentru că ne fac rău", spune Viorica, o doamnă care ţine toate posturile. Sunt sibieni care atunci când postesc, preferă mâncărurile gătite în casă, fructele şi legumele crude în defavoarea semipreparatelor şi preparatelor de post din comerţ.
Mâncarea de post,
un moft
Mâncarea de post este "un moft", spun unii sibienii, din cauza preţurilor prea mari la legume, fructe şi la preparatele de post. "Eu şi soţul meu ţinem tot postul, cumpărăm pateu, soia, ciuperci, dovlecel, fasole. E mult mai scumpă mâncarea de post, cheltuim mai mulţi bani acum", spune Elena. Multe persoane au spus că nu pot ţine, deoarece pentru a cumpăra produse de post din comerţ le trebuie mulţi bani. "Este destul de costisitor să ţinem post acum, nu ne permitem. Până şi legumele şi fructele sunt mai scumpe în această perioadă", ne spune Alexandru.
Dacă sunt persoane care ţin post doar pentru a mai mânca şi sănătos, mulţi spun că problemele de sănătate sunt cele care nu le mai lasă să postească. "Nu mai pot să ţin post, sănătatea nu mă lasă. Înainte, când puteam ţineam post negru. Nu mâncam deloc", ne-a spus Elisabeta.
Greul este în bucătărie
Gospodinele se plâng de faptul că mâncarea de post "le dă bătăi de cap" şi trebuie să stea mai mult în bucătărie. "Cumpăr zacuscă, fasole, legume, fructe, ciuperci şi fac orez cu ciuperci. Înlocuiesc carnea cu soia, fie că o folosesc pentru chifteluţe, fie pentru sărmăluţe vegetale sau pentru şniţele. Este greu să ţinem tot postul, pe lângă faptul că preţurile sunt mai mari la mâncarea de post, trebuie să gătesc zilnic", ne-a explicat Maria.
Unele se plâng, altele nu, şi spun că înlocuiesc carnea şi lactatele cu diverse produse româneşti. "Nu este greu, avem multe legume de toamnă cu care prepar tot felul de tocăniţe şi salate. Îmi este puţin dificil că trebuie să mă gândesc la diverse feluri de mâncare. Noi ţinem post toată familia. Le pregătesc, de exemplu, tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci, ciorbă de fasole. Mai cumpărăm şi soia sau brânză tofu, pe care o găsim în supermarketuri", ne-a spus o altă sibiancă.
Postul Crăciunului, mai uşor decât
cel de Paşti
Postul Crăciunului nu este aşa aspru precum cel de la Paşti, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Postul Crăciunului a început pe 16 noiembrie şi ţine până pe 24 decembrie. Postul durează 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru şi este aşteptat preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului.
Potrivit obiceiurilor religioase, în acest post, credincioşii nu consumă carne, brânză şi ouă, iar lunea, miercurea şi vinerea se prepară mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin.




Preot Nicolae STREZA
2586
Pomenirea Sfinţilor şi Drepţilor Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare Maria şi tatăl adoptiv al Domnului Iisus, Iacov, fratele Domnului şi David,...
Preot Nicolae STREZA
2586
Pomenirea Sfinţilor şi Drepţilor Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare Maria şi tatăl adoptiv al Domnului Iisus, Iacov, fratele Domnului şi David,...
Pr. Constantin NECULA
1526
Dacă v-aţi săturat de minciuni şi prezentări false ale carierei, în care s-au topit, inevitabil încrederi şi respect, merită să...
Pr. Constantin NECULA
1526
Dacă v-aţi săturat de minciuni şi prezentări false ale carierei, în care s-au topit, inevitabil încrederi şi respect, merită să...
Finalul anului 2021 aduce, la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, bucuria Sărbătorilor de iarnă, dar şi premii pentru cei mai destoinici...
Finalul anului 2021 aduce, la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, bucuria Sărbătorilor de iarnă, dar şi premii pentru cei mai destoinici...
Întrebam, prin iunie 2013, într-un interviu, pe directorul de atunci al Tursib, Adrian Popa: "şi noua autobază...?".
El a răspuns:...
Întrebam, prin iunie 2013, într-un interviu, pe directorul de atunci al Tursib, Adrian Popa: "şi noua autobază...?".
El a răspuns:...
Anul 2021 a fost un an în care am încercat să construim ceea ce ne-am propus, în ciuda virusului și...
Anul 2021 a fost un an în care am încercat să construim ceea ce ne-am propus, în ciuda virusului și...