Tribuna
Postul goleşte rafturile magazinelor şi buzunarele sibienilor
Alexandra DRAGUT
1792 vizualizari
Postul goleşte rafturile magazinelor şi buzunarele sibienilor
O fi bun postul pentru sănătate şi pentru suflet, dar când vine vorba de buzunare, sibienii au altă părere. Deşi oamenii se plâng de preţurile mari şi nu a trecut mult timp de când a început Postul Crăciunului, rafturile cu produse vegetale, care în prima zi erau pline, după cum spun angajaţii, sunt acum aproape goale. Majoritatea cumpărătorilor au trecut de la vitrinele de carne şi mezeluri, la rafturile cu produse vegetale. Fie aleg să cumpere pateuri, soia, zacuscă, fie cumpără fasole, mazăre, ciuperci, dovlecel şi fructe proaspete.

Unii ţin cu stricteţe, alţii postesc doar în zilele de miercuri şi de vineri ale acestei perioade. "Nu putem ţine în fiecare zi, ţinem şi noi miercurea şi vinerea cum putem", ne-a spus un sibian care tocmai ieşea din ma­gazin. Cu toate acestea, ca­sierii supermarketurilor esti­mează creşteri ale vânzărilor în această perioadă pe seg­mentul produselor de post, unde cele mai căutate sunt pateurile vegetale, zacusca şi şniţelul vegetal. "De când a început postul, ne-au crescut vânzările. Oamenii vin şi cumpără soia, pateu, fructe, legume şi chiar lapte din soia. În prima zi de post am umplut rafturile cu produse vegetale, iar acum la doar câteva zile sunt goale", ne-a explicat casiera unui supermarket din Sibiu.

Pentru unele persoane, Pos­­tul Crăciunului este un prilej bun pentru a mânca sănătos. "Trebuie să ţinem cont şi de sănătatea noastră. Nu putem cumpăra orice de la magazine. Eu am probleme cu diabetul şi este bine să mai facem o pauză la carne şi la prăjituri, pentru că ne fac rău", spune Viorica, o doamnă care ţine toate posturile. Sunt sibieni care atunci când pos­tesc, preferă mâncărurile gă­tite în casă, fructele şi legu­mele crude în defavoarea se­mipreparatelor şi preparatelor de post din comerţ.
 
Mâncarea de post,
un moft

Mâncarea de post este "un moft", spun unii sibienii, din cauza preţurilor prea mari la legume, fructe şi la prepa­ratele de post. "Eu şi soţul meu ţinem tot postul, cum­pă­răm pateu, soia, ciuperci, dov­lecel, fasole. E mult mai scumpă mâncarea de post, chel­tuim mai mulţi bani acum", spune Elena. Multe per­soane au spus că nu pot ţine, deoarece pentru a cum­păra produse de post din comerţ le trebuie mulţi bani. "Este destul de costisitor să ţinem post acum, nu ne per­mitem. Până şi legumele şi fructele sunt mai scumpe în această perioadă", ne spune Alexandru.
Dacă sunt persoane care ţin post doar pentru a mai mânca şi sănătos, mulţi spun că problemele de sănătate sunt cele care nu le mai lasă să postească. "Nu mai pot să ţin post, sănătatea nu mă lasă. Înainte, când puteam ţineam post negru. Nu mân­cam deloc", ne-a spus Elisa­beta.  

Greul este în bucătărie

Gospodinele se plâng de faptul că mâncarea de post "le dă bătăi de cap" şi trebuie să stea mai mult în bucătărie. "Cumpăr zacuscă, fasole, legume, fructe, ciuperci şi fac orez cu ciuperci. Înlocuiesc carnea cu soia, fie că o folo­sesc pentru chifteluţe, fie pentru sărmăluţe vegetale sau pentru şniţele. Este greu să ţinem tot postul, pe lângă faptul că preţurile sunt mai mari la mâncarea de post, trebuie să gătesc zilnic", ne-a explicat Maria.

Unele se plâng, altele nu, şi spun că înlocuiesc carnea şi lactatele cu diverse pro­duse româneşti. "Nu este greu, avem multe legume de toamnă cu care prepar tot felul de tocăniţe şi salate. Îmi este puţin dificil că trebuie să mă gândesc la diverse feluri de mâncare. Noi ţinem post toată familia. Le pregătesc, de exem­plu,  tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci, ciorbă de fasole. Mai cumpărăm şi soia sau brânză tofu, pe care o găsim în super­marketuri", ne-a spus o altă sibiancă.
Postul Crăciunului, mai uşor decât
cel de Paşti

Postul Crăciunului nu este aşa aspru precum cel de la Paşti, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Postul Crăciunului a început pe 16 noiembrie şi ţine până pe 24 decembrie. Postul durează 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru şi este aşteptat preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului.
Potrivit obice­iurilor reli­gioase, în acest post, cre­dincioşii nu consumă car­ne, brânză şi ouă, iar lunea, miercurea şi vinerea se pre­pară mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin.





comentarii
1 comentarii

La studiul de exemplificativ de mai jos adaug un singur lucru, pe care, Dr. Feil, subiectiv, NU-l mentioneaza:
SOJA, este de fapt cea prin proces c
Georg
20.11.2015 14:19
Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna