Tribuna
Ioan Gyuri Pascu a murit. INTERVIU 2014: "Pasiunea mea principală este viaţa. Adică să trăiesc"
Andra MARINESCU
9825 vizualizari
Ioan Gyuri Pascu a murit. INTERVIU 2014:
A mai căzut o stea a teatrului românesc. Luni dimineața, actorul Ioan Gyuri Pascu, a murit în urma unui infarct, la vârsta de 55 de ani. „În jurul orei 5, am primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă. S-au deplasat echipajele noastre, au găsit un pacient în stop cardio respirator, imediat au fost demarate procedurile de resuscitare, dar spre ora 6 a fost constatat decesul”, a spus Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti. Artistul se retrăsese din viața publică din cauza problemelor de sănătate. Originar din Agnita, județul Sibiu, Gyuri Pascu își iubea localitatea natală, primind și titlul de cetățean de onoare al orașului. Despre copilărie, pasiunile sale și frânturi din cariera sa ne-a povestit și nouă, în februarie 2014, în cadrul unui interviu după spectacolul "Take, Ianke și Cadîr", susținut la Casa de Cultură a Sindicatelor. Atunci, spunea că "Am primit o diplomă, dar nu mi-au dat locul de veci. (....) Am ratat eu locul de veci, dar am diploma acasă".

Pentru el, viața era marea pasiune. O umplea cu spectacole, se încărca din aplauzele oamenilor, scria cărți de poezii sau povești pentru copii și prețuia fiecare clipă.

  • "Pasiunea mea principală este viaţa. Adică să trăiesc. Eu când am timp liber, de la ceva, fac altceva. Pentru mine nu există timp liber şi nu există timp. Timpul se modelează după mintea şi după ce vreau eu să fac. Dacă am chef să fac teatru, fac teatru. Când vreau să cânt, cânt. Când vreau să scriu cărţi de poezii, scriu cărţi de poezii. Când vreau să scriu poveşti pentru copii, scriu poveşti pentru copii. Sunt un om extrem de liber, care nu e robul timpului. Nu îmi pasă de timp", se caracteriza Gyuri Pascu, în interviul acordat TRIBUNEI.

Spunea că, iubind ceea ce face, nu simțea că muncește deloc în viață și că cea mai frumoasă zi a fost cea în care s-a născut.


Amintiri cu Gyuri Pascu


Povestea vieții sale a început pe 31 august 1961, la Agnita.  Îi plăcea să revină în localitatea de baștină și profita de fiecare ocazie să își revadă orașul natal.

"În anii '70 era înfloritoare, cu o industrie frumoasă, erau fabrici, oamenii aveau loc de muncă. După aceea au plecat saşii şi au ajuns să fie mulţi şomeri. Dar acum am înţeles că e mai bine", spunea Ioan Gyuri Pascu.

A locuit în Agnita până în anul 1984, după care a plecat la facultate, la Cluj. A făcut grădiniţa, şcoala primară şi liceul în localitatea sibiană, dar nici când a plecat să studieze mai departe nu şi-a uitat originea. "Veneam des în vacanţe . Şi în anii '90", mai spunea actorul.
Tot de Agnita îl lega și începutul carierei. Acolo a inventat formații de teatru, la Clubul Tineretului. "Mi-aduc aminte şi de un spectacol la Miercurea Sibiului, un spectacol de teatru în stil comunist, cum era pe vremea aia", povestea Ioan Gyuri Pascu. Mai târziu, a intrat în formația Divertis, trupă pe care a dus-o de nenumărate ori în Agnita, să le-o prezinte oamenilor săi.

  • "Odată am cântat şi când m-au făcut cetăţean de onoare al oraşului. Am primit o diplomă, dar nu mi-au dat loc de veci. (...)Am ratat eu locul de veci, dar am diploma acasă", mai povestea actorul, zâmbind.

Primii bani nu i-a câştigat din teatru sau muzică, cum ar fi fost poate de aşteptat. Ci ca lucrător în pădure. Cu primul "salariu" şi-a cumpărat o undiţă şi o chitară. "Îmi plăcea înainte să pescuiesc mult la munte. Dar acum nu mai am timp. Eram un bun pescar în ape de munte. Nu prea ştiam să pescuiesc la şes. Dar, mutându-mă la Bucureşti, am fost obligat să pescuiesc şi la şes. Acolo, pescuitul e mai mult ca să povesteşti cu oamenii, să faci grătare şi să aştepţi la undiţă. La munte e mult mai atractiv să cauţi păstrăvul. E mai interesant", mai spunea Gyuri Pascu.


În 2014, ne povestea și despre destinațiile de vacanță preferate. Spunea că se simte bine oriunde întâlnește oameni frumoși, unde se cântă live și unde poate admira natura. Totuși, dacă ar fi ales un loc unde s-ar muta, acela ar fi fost Vancouver. Când avea timp liber, se uita la filme de acțiune. "Nu îmi place să mă uit la ştiri. Nu citesc ziare. Nu mă uit la talk-show-uri. Merg la teatru când am timp. Dar când termin eu filmările, se termină şi stagiunea de teatru", mai spune actorul. Au existat şi ani când nu a ajuns deloc la teatru, din cauză că timpul nu i-a permis.
Drumul său în viață s-a terminat luni dimineață. Atunci s-au încheiat și spectacolele sale, definitiv. Mărturisea că are emoții la fiecare reprezentație. "Dacă nu ai, atunci nu are rost să faci ceva artistic, pentru că, fără emoţie, nu iese nimic", considera Gyuri Pascu.

Gânduri de despărțire


În urma sa, a lăsat tristețe. Mulți îl iubesc pe Ioan Gyuri Pascu. "S-a stins un zâmbet mare cât o lume. S-a stins un artist mare cât o ţară. S-a stins o lumânare la cei vii şi de acum o voi aprinde la cei veşnici. Adio prieten drag, te vom urma intr-o profundă tăcere, tristeţe şi singurătate pe care le-ai lăsat...”, a scris pe Facebook Florin Constantin, colegul de trupă al lui Gyuri Pascu.

 

FOTO: Arhiva TRIBUNA

Interviul integral realizat în 2014, AICI.






comentarii
1 comentarii

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca alaturi de alesii Sai pe acest ROMAN!
Maria
26.09.2016 11:52
Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna