Tribuna
Grădina terapeutică, „doctor” pentru pacienţii cu boli psihice severe
Laura BUCIU
3832 vizualizari
Grădina terapeutică,  „doctor” pentru pacienţii cu boli psihice severe
Unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociaţiei Spitalului de Psihiatrie "Dr. Gh. Preda” din Sibiu a fost finalizat. Mulţi dintre cei care au pus umărul la realizarea Grădinii Terapeutice spun că va rămâne proiectul lor de suflet, un proiect care le-a adus nenumărate satisfacţii. Ieri, la Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gh. Preda” Sibiu a avut loc inaugurarea oficială a Grădinii Terapeutice amenajate în curtea interioară a spitalului. Au fost invitaţi reprezentanţi oficiali de la Prefectura Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, membrii Consiliului de Administraţie al Spitalului, medici şi personal medical, tehnic şi administrativ, voluntari, personalităţi ale societăţii civile.

Efecte calmante

„Grădina terapeutică este un proiect al Asociaţiei Spitalului de Psihiatrie “Dr. Gh. Preda” Sibiu (www.aspps.ro) şi reprezintă un concept modern, o abordare interdisciplinară între arhitectură-peisagistică şi medicină-terapie. Mai mult decât o simplă amenajare de spaţiu public, acest demers reprezintă  un manifest inovativ pentru sănătate în natură.
Curtea interioară a spitalului a fost transformată, printr-un efort remarcabil, într-o grădină terapeutică restaurativă, pentru ca pacienţii cu boli psihice severe să petreacă mai mult timp în exterior, într-un mediu sigur, cu efecte calmante şi beneficii documentate asupra stării de sănătate psihică. Rolul grădinii este de a facilita relaţionarea, de a
reduce anxietatea şi de a rupe monotonia spitalizării, încurajează mişcarea în aer liber, uşurează comunicarea
şi cooperarea pacientului, contribuie la îndepărtarea prejudecăţilor şi
climatului de stigmă asociat
bolii psihice”, spune Roxana Fediuc, din partea Asociaţiei Spitalului de
Psihiatrie Dr. Gh. Preda din Sibiu.
Invitatul special al evenimentului a fost prefectul Ovidiu Ioan Sitterli, cel care a alergat la semimaraton pentru Grădina Terapeutică, în cadrul ştafetei “O floare şi trei grădinari”, anul trecut. Au fost prezenţi la eveniment şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, directori ai spitalelor din judeţ, dar şi preoţi.

Ergoterapie prin grădinărit

Chiar dacă grădina arată acum remarcabil, lucrurile sunt
departe de a se fi încheiat. Urmează să se facă accesul direct din Secţia 3 - sectorul de supraveghere. Apoi, secţiile
urmează să şi realizeze un program pentru pacienţi şi, însoţiţi de infirmieri
sau de asistenţi, bolnavii să aibă
acces la Grădina Terapeutică.
Urmează ca acei pacienţi care pot şi vor, să aibă acces la grădinărit, pentru că această îndeletnicire şi-a dovedit pe deplin efectul terapeutic în ultimii ani. 
Grădina terapeutică restaurativă a câştigat Concursul Spaţii Verzi Urbane organizat de MOL România şi a fost unul dintre proiectele participante la Semimaratonul Fundaţia
Comunitară Sibiu – ediţia 2014.

 





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna