Petiția împotriva susținerii tezelor în acest an de învățământ a reușit să strângă peste 200.000 de semnături. Inițiatorii acesteia cer Ministerului Educației înlocuirea tezelor semestriale cu testele sumative, cu subiect unic la nivel național, fără trecere în catalog. Petiția este motivată și de impunerea vacanței de toamnă. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis prin intermediul unui comunicat de presă, că tezele nu vor fi anulate.
Ministrul Educației nu va accepta înlocuirea sau anularea tezelor. Acesta susține că tezele susținute cu prezență fizică reprezintă ultimul bastion în calea scăderii relevanței notelor acordate de când s-a declanșat pandemia.
“Școala, ca instituție, nu trebuie să asigure doar transmiterea de cunoștințe, ci și cultivarea unor valori (precum realismul și responsabilitatea) și a unor atitudini (precum rezistența la frustrare și reziliență, anduranță în fața limitărilor pe care le pot aduce anumite perioade, independent de voința elevilor, a părinților, a profesorilor sau a autorităților). Școala te pregătește pentru viața reală. Dacă am face o petiție pentru eliminarea impozitelor și amenzilor, s-ar putea să strângă aproape 20 milioane de semnături. Acest lucru ar însemna că trebuie eliminate impozitele și amenzile/înlocuite cu simple avertismente?”, explică Sorin Cîmpeanu.
Acesta subliniază importanța desfășurării evaluărilor semestriale și spune că situația epidemiologică impune mai multă responsabilitate, iar reperele de bune practici din sistemele performante de învățământ sunt relevante. Teza reprezintă o evaluare sumativă efectuată la finalul fiecărui semestru, fiind relevantă prin raportare la conținutul programei școlare parcurse într-un semestru.
“Toate tipurile de evaluări au drept scop stabilirea nivelului atins de elev la un moment dat, precum și modalitățile de intervenție acolo unde se constată regres școlar și, de asemenea, sunt mijloace în stabilirea progresului elevului. Totodată, evaluările reprezintă și un instrument prin care profesorul își poate ajusta actul didactic. Evaluarea elevilor nu doar măsoară nivelul lor de învățare, dar îl și susține. O evaluare eficientă pune la dispoziția elevilor, a cadrelor didactice și a responsabililor de politici educaționale informații referitoare la nivelul de cunoștințe și competențe ale elevilor, contribuind la identificarea aspectelor ce necesită îmbunătățiri la nivelul strategiilor de predare - învățare și la nivelul politicilor educaționale”, spune Sorin Cîmpeanu.
Dezavantajele evaluărilor sumative
Evaluările trebuie să fie etapizate pornind de la evaluarea inițială, care stabilește nivelul cognitiv al elevului și care se face la fiecare nou început de ciclu de învățământ, an, semestru pentru ca profesorul să poată stabili o anumită strategie în actul didactic.
“Nu înțelegem cum stabilirea și respectarea unor etape clare, graduale în procesul de predare-învățare-evaluare pot fi interpretate ca fiind generatoare de confuzie și panică. Apreciem că orice elev trebuie să-și cunoască nivelul real de cunoștințe și deprinderi dobândite. Evaluarea sumativă cu subiecte unice are dezavantajul că nu poate fi organizată decât la o anumită dată, iar în contextul în care avem decizia descentralizată la nivelul școlilor, în data în care se susține această evaluare, în funcție de situația epidemiologică specifică, teza cu subiecte elaborate la nivelul școlii este soluția cea mai potrivită”, se mai arată în comunicatul MEC.
Procesul educațional, afectat de pandemie
Potrivit acestuia, Ministerul Educației a stabilit măsuri de adaptare, luând în considerare efectele școlii online. Prin urmare, au fost luate în considerare efectele școlii online, în contextul în care școlile au desfășurat deopotrivă activitate cu prezență fizică și activitate în sistem online. În acest context, a fost redus la două note numărul minim necesar pentru încheierea situației semestriale (adică două note, cu o pondere de 75% la disciplinele la care se susțin tezele). Teza completează a treia notă, cu ponderea cea mai mică, 25% față de 37,5%, ponderea fiecăreia din cele două note care pot fi date și în online.
“Faptul că elevii nu au susținut teze de trei semestre, adică au fost privaţi de o evaluare importantă, acea singură evaluare care reflectă în mod corect nivelul elevilor la final de semestru are repercusiuni grave asupra stabilirii nivelului cognitiv al elevului. De asemenea, lipsa acestei evaluări importante pune în dificultate şi profesorul, care nu va putea să îşi stabilească o strategie didactică ulterioară adecvată. Generația de elevi aflată acum în clasa a VIII-a este profund afectată de faptul că nu a susținut nici Evaluarea Națională din clasa a VI-a (EN VI), evaluare ce avea, de asemenea, rolul de a monitoriza gradul de asimilare de către elevi a curriculumului și de stabilire a măsurilor remediale. (…)Teza, ca orice evaluare, nu este o pedeapsă, ci ne ajută să înțelegem unde ne situăm cu adevărat, fară a ne minți pe noi înșine”, a conchis Sorin Cîmpeanu.
Prin urmare, Ministerul Educației a menținut tezele ca formă de evaluare a nivelului de cunoștințe și competențe ale elevilor. Mediile elevilor vor fi încheiate în perioada 3-14 ianuarie.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |