Tribuna
"Dare to Care" - "familia" pe care o găseşti la Cornăţel
Alexandra CHEŞCU
7861 vizualizari
La doar câţiva kilometri de Sibiu, într-o casă mare şi frumoasă din satul Cornăţel, zece copii şi-au găsit propria familie. Familia aceasta, de care vorbim, nu are însă un nume aşa ca toate celelalte şi nici nu este una obişnuită, pentru că "umbrela" sub care micuţii şi-au găsit adăpost de ploaie, ninsoare şi vânt, poartă numele Asociaţiei Umanitare "Dare to Care".
Casa "familiei" "Dare to Care" este o prezenţă obişnuită în satul din comuna Roşia, pentru că micuţii abandonaţi de părinţi au poposit în Cornăţel cu opt ani în urmă, în 2004, o parte dintre membrii comunităţii din sat punând umărul la treburile casei, după cum ne spune Cătălina Mărginean, coordonatoarea centrului Asociaţiei Umanitare "Dare to Care". "Asociaţia a fost fondată în anul 2002, în Mureş şi în 2004 s-a mutat la Cornăţel. Copiii pe care îi avem aici sunt la noi de la începutul asociaţiei, din 2002 şi da, majoritatea provin din judeţul Mureş, dar sunt şi din Sibiu", ne destăinuie Cătălina Mărginean, în timp ce ne conduce într-una dintre încăperi, unde copiii, întorşi de la şcoală, joacă liniştiţi un fel de "Nu te supăra frate!"
La ora trei şi câteva minute, cât indica ceasul în momentul sosirii noastre, în casa zugrăvită în ocru aflată pe strada principală, puţin mai jos de magazinul din sat, se pregăteşte să intre şi o doamnă. Ea ţine de mână un copil, o fată, după cum aflăm mai târziu, pe care o cheamă Georgiana. Georgiana este pe clasa întâi la şcoala din sat, familia ei fiind în localitate. Cu toate că fetiţa este un copil obişnuit, care se bucură de protecţia şi de dragostea unor părinţi adevăraţi, nu ratează niciun moment şi vine constant la asociaţie, pentru a petrece timp cu micuţii de vârsta ei. "Îmi place să vin aici şi să mă joc cu copiii. Mi-am făcut mulţi prieteni", ne spune Georgiana zâmbind cu toată gura. În ziua vizitei noastre a venit împreună cu "buni Geta", după cum o numesc copiii. Buni Geta, soţia preotului din sat, este educatoare pensionată şi îşi umple zilele de pensie aşa cum a făcut-o toată viaţa, fiind alături de micuţi, pe cei de la asociaţie ajutându-i la teme.

Abandonaţi de părinţi

De la Cătălina Mărginean aflăm că zece este numărul copiilor pentru care casa asociaţiei "Dare to Care" este "acasă", vârstele lor fiind cuprinse între 8 şi 17 ani. "Două dintre fetiţe sunt în clasa a cincea şi merg la şcoală la Sibiu, fiind duse de şoferul nostru, iar copiii mai mici merg la şcoala din sat. Cea mai mare dintre fetele noastre are 17 ani şi este la un liceu din Bucureşti", mai spune coordonatoarea asociaţiei, care funcţionează ca centru de plasament.
Micuţii care au cunoscut partea dură a vieţii, pentru că au fost abandonaţi, încă de la naştere de cei care i-au adus pe lume, fie din cauza sărăciei, a condiţiilor financiare, a decesului unuia dintre părinţi sau din cauză că s-au născut în urma unei relaţii pasagere, au primit aici o nouă şansă la un trai decent. La o viaţă plină de căldură, având totodată parte de o educaţie pe care, poate, nu ar fi primit-o dacă ar fi rămas în familiile care le-au dat viaţă. Cu toate acestea, legăturile dintre ei şi părinţii naturali nu sunt însă rupte, pentru că prichindeii îşi vizitează constant familiile, de sărbători confecţionând felicitări şi scriindu-le scrisori părinţilor.

Frig afară, cald înăuntru

În casa care îţi sare în ochi imediat ce treci de magazin este cald şi bine, oferind un contrast plăcut faţă de frigul şi zăpada de afară. Aici şi-au găsit locul şi liniştea cei zece copii, săptămâna aceasta în casă urmând să ajungă încă două fetiţe. "Avem o legătură foarte bună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu şi vrem să creştem numărul copiilor la 20, în următorii ani. Avem acreditare din partea Ministerului Muncii pentru 20 de copii", mai spune Cătălina Mărginean, arătând că în prezent prichindeii aflaţi în centru se bucură de toate facilităţile: dormitoare cu paturi supraetajate, o cameră de studiu, o cameră pentru activităţi recreative, o cameră pentru cazuri de urgenţă, şapte băi, apartamente de serviciu şi birouri pentru angajaţii centrului. 

Crescuţi cu fonduri olandeze

Familia "Dare to Care", cea care i-a primit în sânul ei pe cei zece copii, este susţinută prin eforturile olandezilor, pentru că 90% din fonduri provin din partea Fundaţiei DAVOR din Olanda, în timp ce 10% din bani vin din partea statului român. Olandezii de religie adventistă sunt cei care s-au implicat în această cauză de sprijinire a copiilor români, religia fiind una dintre componentele importante ale educaţiei primite de prichindei.
Religia nu este, însă, singurul aspect pe care micuţii îl aprofundează în cadrul centrului, pentru că ei învaţă şi ce este generozitatea. În acest sens, în cadrul vizitei întreprinse de sponsorii olandezi ai asociaţiei la începutul acestui an, copiii de la "Dare to Care" au împărţit şi ei alimente familiilor neoviaşe din localitatea în care trăiesc, orele lor de la şcoală fiind suplimentate, totodată, cu activităţi extraşcolare desfăşurate în mare parte la Palatul Copiilor din Sibiu. Cursurile de chitară, ceramică sau pictură sunt unele dintre preferatele copiilor, mai spune Cătălina Mărginean, pe lângă acestea micuţii bucurându-se de un curs de înot care s-a încheiat recent.

Ca într-o familie adevărată

Consolidarea relaţiilor cu sponsorii actuali, atragerea de noi sponsori din România şi din alte ţări, care să sprijine financiar şi logistic proiectele iniţiate şi dezvoltate de "Dare to Care", dezvoltarea de parteneriate cu instituţii de stat şi private în beneficiul copiilor, pentru dezvoltarea lor fizică, psihică şi socială, pentru o mai bună integrare în comunitate, pentru reducerea şi eliminarea efectelor negative generate de instituţionalizare, renovarea spaţiilor destinate cazării în vederea creşterii numărului de beneficiari, renovarea bucătariei şi a cantinei prin implicarea unor sponsori; creşterea numărului de copii la 20, creşterea numărului de angajaţi şi instruirea permanentă a personalului pentru creşterea nivelului de profesionalism al angajaţilor şi menţinerea în continuare a legăturilor cu familiile naturale ale copiilor, prin vizite şi contacte periodice sunt doar o parte dintre planurile de viitor ale asociaţiei "Dare to Care", cea care a transformat definitiv comunitatea din Cornăţel, dar şi vieţile copiilor pe care membrii şi angajaţii asociaţiei doresc să-i sprijine şi după vârsta de 18 ani, exact ca într-o familie adevărată.




comentarii
4 comentarii

Rau destul ca trebuie sa ne creasca olandezii copii.Dupa razboi erau atatea scoli profesionale,unde elevii primeau haine,camin masa si invatatura.Acum,traim dinrt-o criza in alta.
Ioan B.
23.01.2012 12:19
...tot olandezii duc copii gratuit, vara la munte, pe valea Sebesului; le invat
stiutorul
24.01.2012 21:56
felicitari sincere dare 2 care! ar fi cazul sa ne pese mai mult tuturor!
alexandru danciu
25.01.2012 14:13
Cit de frumos e in m-tiSebesului la tabara scolara facuta din lemn acum peste cca 50 de ani,atit de parasita e de autoritati,fiindca in ac. tabara nu s-a mai investit un leu de cind s-a facut.Lucru cert e ca acum si iarna e cautata datorita celor 9 pirtii de schi inaugurate in apropiere pe virful Surianu.POATE SE V-A GASI UN SPONSOR CARE SA LE ADMINISTREZE,CA STATU NU ARE DE UNDE BANI.omul sfinteste locul!
IONICA
28.01.2012 11:46
Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna