Tribuna
CNAIR a alocat 2,2 milioane lei pentru stoparea alunecărilor pe Autostrada Sibiu – Orăștie. Sisteme de drenaj și 2.000 de copaci plantați
Sorana MAIER
2455 vizualizari
CNAIR a alocat 2,2 milioane lei pentru stoparea alunecărilor pe Autostrada Sibiu – Orăștie. Sisteme de drenaj și 2.000 de copaci plantați

Autoritățile încearcă să găsească o soluție pentru stoparea alunecărilor pe lotul 3 al Autostrăzii Sibiu – Orăștie, problemă care durează de ani de zile și nu a fost rezolvată. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a alocat 2.235.895 lei pentru proiectare şi execuţie de lucrări de remediere şi punere în siguranţă a sectorului de Autostradă Orăştie-Sibiu lot 3, km 57+100 — 57+600 cale | (km 278+710 — km 279+210 cale II teren).

CNAIR propune ca soluții de consolidare refacerea geometriei taluzului prin executarea de trepte orizontale delimitate de taluzuri cu înălțimea de 3 metri, realizarea unui sistem de colectare şi evacuare a apei din versant, executarea unei saltele antierozionale de suprafaţă, plantarea pe suprafaţa versantului a unor copaci cu afinitate mare la apă și refacerea șanțului colector de la baza versantului;

 

Alunecări în lanț

 

Din cauza precipitaţiilor şi a cantităţii mari de apă căzute pe metru pătrat, în zona respectivă terenul este instabil și au fost înregistrate alunecări de teren, iar starea actuală a sectorului nu este una bună.

„La această dată, din cauza alunecării, se constată deteriorarea rigolei betonate a autostrăzii, deteriorarea sistemului de drenaj longitudinal si translatarea şi deteriorarea căminelor aferente sistemului de drenaj longitudinal. Din cauza alunecărilor aspectul taluzului de debleu este neregulat, cu crăpături largi, fisurări ale terenului şi ebulmente. Alunecarea de teren declanşată între km 278+710 şi km 279+210 (km 57+100 — 57+600 cale | proiect) cuprinde o suprafaţă a terenului cuprins între marginea din amonte a benzii autostrăzii (în planul alunecării) şi treimea inferioară a versantului. Ea se extinde pe o lungime de 500m și din punct de vedere al intensității alunecării putem considera doua amplasamente: amplasamentul din stânga (km 279+210) la care planul alunecării se extinde până la limita carosabilului şi amplasamentul din dreapta unde fenomenul de alunecare este marcat prin plane succesive de alunecare. Alăturat amplasamentului alunecat (dreapta) versantul este caracterizat prin viroage formate de apele de şiroire pe taluzul amenajat. Acestea se dezvoltă în adâncime şi se îndesesc mult în timp constituind factorul primat al dezvoltării unei noi alunecări de teren a taluzurilor amenajate”, explică specialiștii în documentația tehnică.

Alunecarea pornește din aval printr-un fenomen de curgere din cauza acumulării apelor de infiltraţie în zona limitrofă terasamentului autostrăzii, datorită gradului de impermeabilitate a acestuia mult mai ridicat decât terenul din amonte.

Documentația arată faptul că alunecările s-au produs la adâncimi cuprinse între 4,00 şi 7,00 m și sunt în diferite stadii de evoluție.

Specialiștii spun că aceste alunecări de teren sunt vechi în zona respectivă.

„În urma investigaţiilor, analizând structura păturii de alterare, respectiv dispunerea spaţială a fragmentelor de material de diferite culori, s-a constatat că terenul a suferit şi în trecutul geologic alte deplasări. Afirmația este susţinută de rezultatul investigaţiilor din afara perimetrului actualmente afectat de mişcarea maselor de sedimente.Aceste paleo-alunecări, la un moment dat stabilizate, au fost probabil reactivate pe anumite porțiuni cu ocazia modificării geometriei versantului”, potrivit datelor din caietul de sarcini.

 

Garanție de 3 ani

 

Potrivit contractului, durata de execuţie a lucrărilor prevăd mai multe termene, proiectarea va dura trei luni şi nu include perioada de obţinere a avizelor, apoi vor fi trei luni de obținere avize şi acorduri şi autorizaţia de construire, execuția nouă luni şi nu include perioada de sistare sau suspendare a execuţiei notificată de Beneficiar și o perioadă de garanție de 36 luni.

Câștigătorul lucrării se obligă la actualizarea și revizuirea proiectului tehnic şi elaborarea caietelor de sarcini; elaborarea detaliilor de execuţie ; elaborarea documentaţiei privind managementul de trafic; refacerea sistemului de colectare şi evacuare a apei si executarea lucrărilor de stabilizare şi consolidare a zonei în conformitate cu proiectul tehnic actualizat și revizuit, detaliile de execuţie şi caietele de sarcini, în termenul convenit prin graficul de execuţie si contract.

 

.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna