Claudia Olariu şi Ioana Bogdan, mândria Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu"
Claudia Olariu, în vârstă de 21 de ani şi Ioana Bogdan, de 22 de ani sunt premiantele Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu" din Sibiu, la Festivalul "Vară, Vară, Primăvară" desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute. Tinerele sunt două dintre cei trei solişti care au reprezentat cu mândrie Sibiul, amândouă visând la o carieră frumoasă în lumea muzicii populare.
Claudia Olariu - între muzică şi Finanţe-Bănci


Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu este distincţia oferită de juriul festivalului de folclor de la Sibiu Claudiei Olariu din Cisnădie, care deşi se specializează în Finanţe-Bănci la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul ULBS, îşi transpune întregul suflet în muzica populară, fiind de trei ani cursantă a Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu", la clasa de canto popular. "Sunt în ultimul an. Din păcate şcoala se termină şi visez la o carieră în muzică. O să mai merg o perioadă la concursuri, după care îmi doresc să scot un album", spune Claudia, care, în drumul său, şi-a ales-o drept model pe doamna muzicii populare din zona Sibiului - Lucreţia Ciobanu. "Sunt foarte mulţi interpreţi care îmi plac, dar la fel ca mulţi dintre colegii mei, o am ca model pe doamna Lucreţia Ciobanu", spune Claudia. Pentru "Vară, Vară, Primăvară" a ales "un cântec doinit din repertoriul regretatului Dumitru Giurcă, "Spune bade-adevăratu" şi o piesă de joc, o jienească - "De-ar veni primăvara", care i-au adus, iată, un frumos premiu şi multă bucurie, după cum chiar ea recunoaşte: "Am fost foarte fericită şi m-am simţit foarte împlinită că am reuşit să obţin acest premiu, deoarece consider acest festival ca fiind unul de înaltă ţinută şi pentru că mi-am dorit să obţin un premiu la mine acasă", mai spune Claudia. Tânăra cisnădiancă nu s-a trezit pur şi simplu în mijlocul muzicii populare, ea fiind descoperită de profesorul Ion Sturzu, de la Liceul Teoretic "Gustav Gundisch", care a susţinut-o şi îndrumat-o în primii paşi pe acest drum. Nu a fost însă singurul, pentru că, după ce a debutat la Festivalul Vară, Vară, Primăvară din 2011, solista noastră a fost remarcată de interpretul Marcel Părău, care i-a propus să participe la festivalul-concurs Vocea Populară de la Cluj, prezentat chiar de Alina Pinca, actualul director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu". "La iniţiativa ei am venit la Şcoala Populară". Decizia pare să fi fost una de bun augur, pentru că pe lângă Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu, Claudia a mai obţinut o menţiune la Topul Mărţişorului desfăşurat în perioada 5-6 martie la Timişoara, Marele Premiu la Festivalul Internaţional "Cântecele Neamului", Suceava 2013, premiul I la Festivalul Naţional "Tradiţii" Şimleul Silvaniei din 2013.
Ioana Bogdan - cântă pentru oameni
Este studentă în anul patru la Asistenţă Medicală Generală în cadrul ULBS, se numeşte Ioana Bogdan, este din Agnita şi a obţinut premiul al III-lea la Festivalul Vară, Vară, Primăvară de anul acesta. Recunoaşte că îl admiră pe Marcel Părău, "pentru că reprezintă zona Văii Hârtibaciului", doina "Adă Doamne bun şi rău", culeasă chiar de ea din satul Săsăuş şi învârtita "Sună valea de răsună", din repertoriul lui Marcel Părău fiind cele două piese care i-au adus tinerei de 22 de ani recunoaşterea juriului şi premiul. Acestea sunt şi motivele care o fac să privească, plină de optimism, spre viitor. "Am început să cânt de mică, prin casă, împreună cu sora mea. Ajunsă la şcoală, m-a descoperit profesorul de muzică şi m-a îndrumat spre Casa de Cultură din Agnita, unde am cunoscut-o pe doamna profesoară Doina Părău. M-am pregătit cu ea aproximativ cinci ani, după care m-am înscris în Ansamblul "Cununa" al Casei de Cultură din Agnita, ca solistă şi dansatoare", spune Ioana, mărturisind că nu peste mult timp a abandonat dansul doar pentru a se dedica în întregime muzicii. "Premiul acesta este unul dintre cele mai importante obţinute până acum, pe lângă premiul al II-lea pe care l-am luat la Festivalul "Valeria Peter Predescu" din Bistriţa (2013) şi a menţiunii obţinute la Festivalul "Maria Lătăreţu" de la Târgu Jiu. Acest premiu III a fost pentru mine un vis împlinit, pentru faptul că l-am obţinut la Sibiu. Nu mă aşteptam", mărturiseşte Ioana, privind cu încredere şi hotărâre spre viitor: "În viitor vreau să mă axez pe muzică şi asta o să fac".


"Dacă mergi bine pregătit ai şansa să iei un premiu"
"Dacă mergi bine pregătit ai şansa să iei un premiu", spune la rândul său, Vasile Repede, profesorul de canto popular al celor două tinere soliste. Vasile Repede a venit la Şcoala Populară de Arte şi Meserii de la Sibiu tocmai de la Alba, fiind profesor în aceeaşi specializare, la Liceul de Arte "Regina Maria" din Alba Iulia. "Sunt de aproximativ o lună şi jumătate la Sibiu şi am întâlnit aici tineri talentaţi dornici de însuşire a folclorului autentic românesc şi de păstrare a portului popular din zona pe care o reprezintă. Lucrăm la însuşirea şi perfecţionarea tehnicii vocale - dozaj, frazare, emisie vocală, ca în final să ajungem la interpretare. Toată lumea cântă şi doar unii interpretează", spune Vasile Repede, arătând că alături de cele două premiante, printre cursanţii talentaţi şi cu perspective ai şcolii populare sibiene se numără şi Ioana Bogdan, Iulia Banciu, Ion Chiş, Teodora Ciocănea, Ilie Dură, Paula Medrea, Ionela Sterp, Claudia Olariu, Cristina Marin şi Marius Ţugulescu. "Au participat la festivaluri, au apărut în emisiuni radio, tv şi au perspective de a face performanţă", mai spune profesorul Vasile Repede.
Singurul loc din judeţ
"Premiile aduc un plus de imagine şcolii noastre şi certitudinea calităţii actului educaţional şi artistic realizat în şcoală", spune Alina Pinca, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu" din Sibiu, subliniind faptul că numai la specializarea canto popular sunt înscrişi 120 de elevi. Aceştia nu sunt numai din Sibiu, cum poate s-ar crede, ci şi din Cluj, Alba, Satu Mare, Vâlcea, Piteşti, Gorj, Hunedoara sau Timiş, mulţi dintre ei fiind studenţi ai facultăţilor sibiene, şi perfecţionându-şi cunoştinţele la Şcoala Populară. "Şcoala noastră este singurul loc din judeţ şi municipiu unde se studiază canto popular, iar din octombrie 2013 am lansat cursul de canto muzică uşoară, la care predă profesoara Mihaela Pâţan şi care, la fel, este unic în Sibiu". Alina Pinca a mai ţinut să precizeze că instituţia pe care o reprezintă se bucură de o colaborare foarte bună cu toate instituţiile de cultură din oraş, în special cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu. "Vreau să aduc sincere mulţumiri Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu, în special doamnei Silvia Macrea, pentru colaborarea extraordinară pe care am avut-o încă de la venirea mea la conducerea şcolii. Pentru că anul acesta Junii împlinesc 70 de ani de activitate, colectivul Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu" le urează un sincer La mulţi ani, cu speranţa într-o colaborare la fel de fructuoasă şi în anii ce vor urma", a conchis Alina Pinca.