Tribuna
Cinci sibieni au devenit scafandri
Cinci sibieni au devenit scafandri

Bazinul Olimpia s-a transformat pentru o lună într-un "ciob" de ocean, pentru că aici s-au desfăşurat cursurile de scufundări organizate de Clubul de scufundări "Nautilus". După o lună în care au aflat secretele unei scufundări perfecte, în care au făcut faţă provocărilor şi pericolelor ce s-ar putea ivi în largul oceanului, primii cinci cursanţi de la Sibiu şi-au dat sâmbătă, 9 aprilie, examenul prin care au devenit scafandri amatori.

Din bazin în ocean

"Această legitimaţie (n.r. pe care au primit-o scafandrii în urma absolvirii cursului) le va da dreptul să se scufunde oriunde în lume, până la 18 metri adâncime. Pentru a depăşi această adâncime, este organizat cursul de avansaţi, care le va permite scafandrilor să se scufunde până la 39 de metri, adâncimea maximă pentru scufundările de agrement", a spus Călin Moga, instructor de scufundări, alături de colegul lui Tomi Lunca, iniţiatorul acestui grup. Este pentru prima dată când la Sibiu se organizează un astfel de curs, care le oferă posibilitatea, tuturor celor interesaţi, să descopere lumea fascinantă din "burta" oceanelor şi mărilor lumii. "Noi am făcut cursurile în Indo-Pacific, dar ne-am sacrificat concediile. Acum oferim posibilitatea să se facă scufundări în România.", mai spune Călin Moga, arătând că această pasiune începe să devină populară şi în ţara noastră, Clubul de scufundări "Nautilus" mărindu-şi numărul membrilor la 400 de membri în numai trei ani. "Avem centre deschise în Oradea, Sibiu, Baia Mare, Timişoara, şi Arad, scopul nostru fiind acela de a transforma Sibiul în centrul pentru toate judeţele limitrofe, şi anume Alba, Mureş, Braşov şi Vâlcea", a mai arătat Călin Moga.

Ca peştele în apă

300 de euro este suma care le asigură îndrăgostiţilor de apă iniţierea în misterele scufundării, acesta fiind preţul cursului care îi familiarizează cu toate aspectele şi surprizele acestui hobby. "În bazin, exerciţiile sunt mult mai dure decât ceea ce s-ar putea întâmpla în mare. Pregătim cursanţii pentru tot ce poate fi mai rău", a arătat Călin Moga.
Dincolo de cei 300 de euro, în care sunt incluse intrările la bazin, kitul care constă în manual în limba română - o noutate pentru România - şi un DVD în limba română, asigurarea de persoane atestate pentru instruire şi echipamentul necesar scufundării, cei interesaţi să urmeze un astfel de curs trebuie să aibă minim 10 ani. "O condiţie de bază este vizita medicală şi acceptul medicului de familie", a mai spus Călin Moga, care a mai subliniat că Clubul "Nautilus" este afiliat la SSI (Scuba Schools International). Chiar dacă trăiesc într-un oraş aflat la poalele munţilor, sibienii s-au arătat interesaţi de acest curs, cel mai în vârstă cursant sibian având 62 de ani. El s-a întors recent din Papua Noua Guinee, unde s-a aflat într-o expediţie de 17 zile.
Cei interesaţi să afle mai multe despre această pasiune, pot suna la numărul de telefon 0743.12.88.86, persoană de contact Călin Moga, un nou curs urmând să înceapă în câteva săptămâni.




comentarii
5 comentarii

felicitari initiatorilor ! interesant !
sibian
11.04.2011 11:01
vreau si eu!
jiujitsu
11.04.2011 16:55
si eu, si eu!
karate kid
11.04.2011 16:59
bravo baieti, felicitari
scafandru
12.04.2011 09:39
eu sunt cel mai tanar dintre ei ,am 14 ani!!!!
catalin
12.04.2011 15:31
Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna