Carmen Petra-Basacopol
Născută la 5 septembrie 1926 în Sibiu, Carmen Petra-Basacopol este o distinsă compozitoare dedicată muzicii de cameră, autoare a peste 150 de opusuri pentru instrumentele preferate: harpa, pianul şi vocea umană. A compus muzică de teatru, vocal-simfonică, simfonică, de cameră, corală (peste 200 de lieduri şi coruri a capella) şi instrumentală. A studiat în paralel, absolvind cursurile facultăţilor de filosofie şi de compoziţie la Academia de Muzică din Bucureşti. A fost profesoară de muzică la Universitatea Naţională din Bucureşti, la Conservatorul Regal din Rabat (Maroc) şi la Universitatea „Spiru Haret“ din Bucureşti. Doctoratul în muzicologie la Sorbona – 1976, cu teza: „L’originalité de la musique roumaine à travers les ouvres d’Enesco, Jora et Paul Constantinesco“. Laureată a premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Diploma de Onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Mannheim, Premiul Academiei Române pentru baletul „Mioriţa“ – 1980, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler – 2004.
Paul Basacopol
Absolvent al Academiei de muzică Bucureşti – 1988, secţia Canto, basul Paul Basacopol, născut la 27 aprilie 1964, a obţinut în anul 2004 doctoratul în muzică, cu titlul „Relaţiile între melos şi tipurile de personaje din creaţia lirică verdiană pentru voci grave“. A debutat, în anul 1986, la Opera Naţională din Bucureşti, cu Don Alfonso din „Cossi fan tutte“ de Wolfgang Amadeus Mozart, rămânând, din acel an, solist al Operei Naţionale din Bucureşti.
Între distincţiile obţinute de Paul Basacopol se numără: Premiul I la concursul Naţional „Cântarea României“ – 1983, premiul I la Concursul Naţional „Gheorghe Dima“, Cluj – 1987, finalist al concursului Belvedere, Viena – 1992. Este fiul compozitoarei Carmen Petra-Basacopol.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |