Tribuna
Specialişti în asistenţă socială din opt ţări, în vizită de lucru la Sibiu
Alexandra CHEŞCU
1792 vizualizari
Specialişti în asistenţă socială din opt ţări, în vizită de lucru la Sibiu

Zece specialişti, factori de decizie din domeniul educaţiei din întreaga Europă, participă în perioada 19-23 mai la o vizită de studiu la Sibiu. Găzduită de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1, vizita de studiu pe tema practicilor incluzive în educaţia specială, reuneşte specialişti din Olanda, Germania, Danemarca, Franţa, Norvegia, Estonia, Letonia şi Marea Britanie. Evenimentul se desfăşoară sub egida programelor de Formare Continuă pe tot parcursul vieţii (Life Long Learnig), finanţate de Comisia Europeană, oaspeţii luând parte la un schimb de  experienţă privind practicile incluzive  în educaţia specială, a oportunităţilor egale pentru grupurile dezavantajate. Cu această ocazie vor fi organizate seminarii de informare cu privire la modalităţile de incluziune din sistemul de învăţământ românesc în general şi a celui sibian în special. Politicile sociale în domeniul incluziunii îşi vor găsi un teren propice de dezbatere şi analiză. Proiectul va include vizite la instituţii şi centre care se ocupă cu incluziunea preşcolarilor, şcolarilor şi tinerilor cu CES, care prin activitatea lor au dovedit eficacitate şi profesionalism.
"40 la sută din alocările Consiliului Judeţean se duc spre acest domeniu (n.r. al asistenţei sociale). Aceste servicii prestate prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, deservesc peste 18.000 de asistaţi, copii şi persoane adulte (...) Am preluat o bază materială şi centre aflate într-o stare destul de degradată. În ultimii 20 de ani am reuşit să schimbăm substanţial aspectul centrelor noastre", a spus în deschiderea evenimentului Iordan Nicola, secretarul Consiliului Judeţean Sibiu. De la manifestare nu a lipsit nici Delia Stoicescu, inspector de specialitate pentru învăţământul special, care a arătat că are două iubiri profesionale: învăţământul preşcolar şi învăţământul special. "Am încredere în colegele mele speciale. O să vă împărtăşească experienţa de peste 50 de ani, în judeţul nostru", a mai spus Delia Stoicescu.
 Pe parcursul celor patru zile, cei 10 oaspeţi vor vizita centrele şcolare de educaţie incluzivă din judeţ: CSEI Nr.1, CSEI Nr.2 şi CSEI Turnu Roşu pentru a lua contact cu educaţia specială în medii diferite (urban, rural) şi cu elevi diferiţi (cu dizabilităţi senzoriale, comportamentale, intelectuale sau socio-economice). Pentru că vizita îşi propune, totodată, să prezinte proiecte de succes în integrarea elevilor cu CES în şcolile de masă, în program este inclusă şi vizitarea Şcolii Gimnaziale Nr.13, a Şcolii Gimnaziale Nr.12, a Şcolii Gimnaziale Nr.21 şi a Grădiniţei cu Program normal Nr.43. Vizitele nu se opresc aici, pentru că participanţii la studiu vor trece şi pe la Colegiul Tehnic Terezianum, Fundaţia UCOS, Centrul de Zi ”Casa Luminii” şi Centrul Ocupaţional ”Diakoniewerk”.
La rândul său, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, prin departamentul de pregătire al personalului didactic, va prezenta musafirilor viziunea universitară cu privire la integrarea elevilor şi a tinerilor cu CES.



comentarii
2 comentarii

Felicitari CSEI Nr.1!
Un cadru didactic
20.05.2014 19:45
Felicitari cadrelor didactice de la CSEI Nr.1 Sibiu pentru accesarea fondurilor Comenius si pentru prezentarea exemplelor de buna practica in sistem!
MM
20.05.2014 21:39
Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna