N. I. DOBRA
- convorbire cu ec. Nicu Florescu, comisar-şef al Gărzii Financiare, Secţia Sibiu -
Am urcat anevoie până la ultimul etaj al impozantei clădiri - foste cazarmă - de pe Calea Dumbrăvii, unde îşi are sediul Secţia Sibiu a Gărzii Financiare. Biroul şi masa de şedinţe din cabinetul comisarului-şef Nicu Florescu erau sufocate de dosare, rapoarte, procese verbale, monitoare oficiale, semn că, deşi avem calculatoare peste tot, era hârtiilor n-a apus total şi definitiv.
- Sunteţi mulţumit de rezultatele secţiei în 2007?
- În general, da, fiindcă am înregistrat creşteri la mai toţi indicatorii, comparativ cu 2006. Sintetic, activitatea celor 18 comisari s-a materializat în efectuarea a 3.725 acţiuni de control, cu depistarea a 2.593 de abateri de la legislaţia financiar-fiscală şi 2.538 amenzi aplicate (în 2006 - 2.858 acţiuni de control, cu 2.141 amenzi aplicate). Valoarea amenzilor a fost de 4.458,53 mii lei RON, faţă de 3.077,83 mii lei în 2007. Am confiscat bunuri şi bani în sumă totală de 1.803,67 mii lei, faţă de 907,99 mii lei în anul anterior. Organelor de urmărire şi cercetări penale am înaintat 55 de sesizări penale, cu un prejudiciu estimat adus bugetului de stat de 3.882,54 mii lei. Am suspendat activitatea a 163 de societăţi comerciale, faţă de 23 în 2007...
- De ce nu sunteţi mulţumit total, ci doar "în general"?
- La capitolul confiscări valorificate n-am realizat decât un procentaj de 97,34% faţă de anul anterior, iar la valoarea prejudiciului - 33,36%, dar acesta din urmă nu depinde de activitatea noastră, ci de ceea ce găsim pe teren, în timpul controalelor.
- Am observat că aţi suspendat activitatea unui număr destul de mare de societăţi. Pe ce motiv?
- Deşi legea folosirii caselor de marcat există de câţiva ani, deşi am făcut apeluri şi am lansat avertismente, am găsit încă societăţi comerciale şi agenţi economici care fie nu aveau casă de marcat, fie nu o utilizau. Din acest motiv le-am suspendat activitatea la cei mai mulţi.
- Care au fost principalele direcţii în care aţi acţionat.
- Fac precizarea că activitatea noastră a fost direcţionată în baza programelor cadru, lunare şi trimestriale, a dispoziţiilor şi tematicilor de control dispuse, precum şi a solicitărilor primite din partea diverselor organisme cu care Garda Financiară colaborează...
- De exemplu...
- Zece lucrări am executat la solicitarea Poliţiei, una la solicitarea Parchetului, nouă la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, patru la solicitarea Oficiului Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor...
- Vă rog să concretizaţi.
- O atenţie specială am acordat acţiunilor din domeniile susceptibile de evaziune fiscală, prin acţiuni operative, inopinante şi cu susţinere în timp: la producătorii şi comercianţii de alcool, băuturi alcoolice, produselor din tutun (fără banderole sau cu ele necorespunzătoare). Alte domenii verificate: comercializarea uleiurilor minerale, organizarea şi desfăşurarea jocurilor de noroc, preluarea şi valorificarea deşeurilor reciclabile, circulaţia materialelor lemnoase, a produselor cerealiere, a morăritului şi panificaţiei. Am fost prin târguri şi oboare, prin pieţe, am aţinut calea mijloacelor de transport călători şi marfă etc.
- Îmi amintesc ce "tun" aţi dat cu cele două transporturi de alcool fără acte de provenienţă şi de însoţire, spre sfârşitul anului trecut, dar nu ştiu ce a urmat.
- SC Parcor SRL Mediaş a fost amendată contravenţional cu 100.000 lei, a fost confiscată cantitatea de 2.000 litri alcool etilic şi a mijlocului de transport care a fost utilizat, conform art. 190, alin. 2, lit. a şi b, din Legea 571/2003 republicată.
- Revenind în actualitate, cu ce aţi început în anul 2008?
- În sfârşit, a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Gărzii Financiare, publicat în Monitorul Oficial din 29 ianuarie a.c.
- Ce aduce nou faţă de ce ştiam?
- Comisarii şefi de secţie au o mai mare libertate de mişcare şi, implicit o mai mare responsabilitate, ei putând numi, angaja, promova, sancţiona şi elibera din funcţie personalul de execuţie din subordine, iar prin act de delegare pot primi de la comisarul general calitatea de ordonatori terţiari de credite.
- Apropo, aţi completat schema cu comisari?
- Nu, pentru simplul motiv că n-am găsit oameni potriviţi. Vom mai organiza concursuri. Decât să angajez nişte incompetenţi, de care, apoi, mi-e greu să scap, mai bine aştept.
- Ce domenii verificaţi în această perioadă?
- Am luat la puricat domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii.
- Se mai amestecă diferiţi politicieni în activitatea Gărzii? Vă mai râvneşte cineva postul?
- N-am ştiinţă şi dacă aş avea, tot nu v-aş spune decât, eventual, în particular, fiindcă nu consider că e o informaţie de interes public. Ce vreau să le spun sibienilor este că ne străduim să ne îndeplinim sarcinile profesionale cu profesionalism şi fără părtinire.
- Eu, unul, vă cred. Mulţumesc pentru interviu şi să ne reîntâlnim sănătoşi!


Curtea Constituţională a României a respins sesizarea de neconstituţionalitate depusă de USR pe proiectul Legii Bugetului.
Curtea Constituţională a României a respins sesizarea de neconstituţionalitate depusă de USR pe proiectul Legii Bugetului.
Pentru efectuarea unor lucrări programate, se va întrerupe furnizarea energiei electrice, după cum urmează:
MIERCURI 29 DECEMBRIE
· între...
Pentru efectuarea unor lucrări programate, se va întrerupe furnizarea energiei electrice, după cum urmează:
MIERCURI 29 DECEMBRIE
· între...