Tribuna
Conferința internațională a ULBS și "încurcătura" cu Carmen Iohannis
Andra MARINESCU
4588 vizualizari
Conferința internațională a ULBS și
Joi a fost deschisă conferința internațională pe tema formării continue și recalificarea pe parcursul vieții profesionale, "Lifelong Learning in Action: The university, employers, trainers and the community working together", la Hotelul Ramada din Sibiu. Aceasta pune în evidență, timp de două zile, adaptarea tinerilor la noile cerințe de pe piața muncii, în contextul în care, potrivit statisticilor, 80% dintre locurile de muncă disponibile în 2015 nu vor mai exista deloc în 2025. La deschiderea oficială au participat cadre didactice, studenți, reprezentanți ai conducerii Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, organizatorul proiectului, precum și partenerii acestuia. O mare confuzie s-a creat și pe baza agendei proiectului. Potrivit programului, soția președintelui urma să transmită un mesaj adresat de Biroul Președinției României. În realitate, nu a existat, până la urmă, niciun mesaj rostit joi, care să reprezinte Președinția României.


Conferința, găzduită de ULBS și Catedra UNESCO în Managementul Calității și Formare Continuă, în colaborare cu Bucharest Professional Training College, cu susținerea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, dorește să sublinieze, în perioada 19 - 20 noiembrie, "importanța pe care o au formarea continuă și recalificarea pe parcursul vieții profesionale a absolvenților și cursanților adulți din România, precum și rolul vital, sinergic, pe care îl joacă universitățile, colegiile și angajatorii în dezvoltarea și susținerea oportunităților de dezvoltare profesională continuă în țară", după cum a spus, în deschiderea conferinței, Silvia Florea, directorul catedrei UNESCO a ULBS și moderatorul evenimentului.


Companiile, alături de Universitate


"Aceasta este o importantă dezbatere, pentru că în ea sunt implicați mai mulți actori: mediul academic, cadrele didactice, studenții, angajatorii, companiile din Sibiu. Se vorbește foarte mult despre alternativa educației pe întreaga durată a vieții. Sigur, acumulările trebuie să fie nu numai cantitative, ci mai ales calitative. ULBS și-a asumat un rol în comunitatea Sibiului, și anume acela de a fi motor de progres pentru Sibiu", a spus Ioan Bondrea, rectorul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu. Acesta a prezentat și obiectivele Europei și, implicit, României, pentru anul 2020. Astfel, în 2020 ponderea persoanelor cu vârstă cuprinsă între 30 și 34 de ani care au finalizat studii terțiare este 40% în Europa, iar în România de 26,7%. Statistica arată că, în 2020, 15% dintre europenii care au între 25 și 64 de ani vor fi activi în învățământul pe tot parcursul vieții.

.

"Noi am încercat să dinamizăm relația academică cu mediul preuniversitar. Avem multe proiecte în dersfășurare cu mediul preuniversitar. Încercăm să sprijinim elevii buni, prin acordarea unor burse, locuri subvenționate, pentru a aduce valoare în Universitatea noastră și a ajuta mediul preuniversitar", a mai spus rectorul.

La rândul său, Constantin Oprean, președintele Senatului ULBS, a amintit despre cuvintele celebre ale lui Benjamin Britten, care spune că "învățatul este precum vâslitul împotriva curentului. De îndată ce încetezi, ești împins înapoi".

.

Acesta a precizat și câteva dintre obiectivele proiectului, și anume stimularea culturii antreprenoriale, dezvoltarea spiritului activ al cetățenilor și acumularea de noi cunoștințe. "Nicio școală din lume, oricât de performantă ar fi, deși are sarcina cea mai importantă, nu va obține performanțele dorite decât dacă va beneficia de ajutorul tuturor actorilor sociali", a mai spus Oprean, sugerând că mediul de afaceri este foarte important pentru universitate. De asemenea, Peter Wells, directorul BPTC, și-a exprimat bucuria de a fi prezent la conferință.


Carmen Iohannis nu a mai transmis niciun mesaj


După alocuțiunile de deschidere a manifestării, au fost citite mesajele de bun venit din partea invitaților. Pe lista acestora, până miercuri, se regăsea și mesajul lui Carmen Iohannis, în calitate de reprezentant al Cabinetului Prezidențial, așa cum era numită în agenda proiectului. Aceasta nu își confirmase prezența, dar trimisese un mesaj spre a fi citit. Din păcate, nici acesta nu a fost auzit, pentru că organizatorii evenimentului "Lifelong Learning in Action:  The university, employers, trainers and the community working together" au decis ca soția președintelui să nu mai fie implicată. "Regretăm confuzia care a apărut în programul evenimentului. Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, nu este reprezentantul Administrației Prezidențiale și nu îl reprezintă pe președintele Klaus Iohannis. Prima Doamnă a primit o invitație oficială pentru a participa la acest eveniment, pe care nu a putut-o onora din cauza agendei încărcate, trimițându-ne în răspunsul oficial un mesaj de mulțumire", transmite Ramona Loznianu, purtătorul de cuvânt al BPTC, compania parteneră care s-a ocupat de agenda evenimentului.






comentarii
1 comentarii

Cu privire la mesajul ce va fi citit de marea Doamna, o fi fost un pupincurist care s-ar fi lingusit si el pe langa doamna sau presedinte.
gogu din rampa
19.11.2015 18:34
Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna