Tribuna
Atenție la produsele de post!
Atenție la produsele de post!
Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu atrage atenţia că, în perioada postului Crăciunului, trebuie să se aibă grijă cu alimentația. "În general, populația care respectă această tradiție creștină solicită pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morărit și panificație, legume, fructe, produse de patiserie și zaharoase, alimente conservate, ciuperci, cafea, produse naturiste, care determină operatorii din domeniul alimentar să pună pe piață cantități mai mari de astfel de alimente decât în mod obișnuit", spune dr. Ioan Pențea, secretarul executiv al Colegiului Medicilor Veterinari - filiala Sibiu, adăugând că, în această perioadă, există un risc crescut al contaminării cu microorgaisme sau substanțe chimice.


Luând în considerare volumul mare de produse alimentare ce se vor consuma îndeosebi în această perioadă a anului, Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu atrage atenția asupra sănătății. "Există riscul ca, pe parcursul lanțului alimentar, să fie supuse contaminării cu microorganisme sau prin substanțe chimice (contaminanți naturali care sunt introduși accidental sau prin tratarea inadecvată a alimentelor)", spune dr. Ioan Pențea. Secretarul executiv explică faptul că, din punct de vedere biologic, pot fi contaminări cu bacterii, fungii, viruși sau paraziți, iar din punct de vedere chimic se face referire la substanțe chimice provenite din mediu, reziduuri de medicamente de uz veterinar sau metale grele.


Cum eviți contaminarea


Pentru a evita contaminarea, sunt necesare: asigurarea asistenței de specialitate în funcție de cerințele legislative, pentru eficiența sporită a activității, la nivel județean, la circumscripțiile veterinare și pentru siguranța alimentelor din orașe și în unitățile de procesare și desfacere cu volum mare de produse alimentare; efectuarea de controale și inspecții planificare, corelate cu gândul de risc al unităților, stabilit în urma evaluării și luarea de măsuri corective, urmărindu-se monitorizarea obiectivelor care furnizează materii prime pentru unitățile de procesare, îndeplinirea condițiilor generale de funcționare și de igienă a unităților de profil, asigurarea condițiilor optime la recepție, la procesare, depozitare, expunere și desfacere a materiilor prime și a produselor finite, existența documentelor care atestă originea, cantitatea, calitatea produselor, precum și etichetarea produselor, cu informarea corectă privind componentele acestora, modul de păstrare; supravegherea prin analize de laborator; colaborare cu celelalte instituții județene, DSP, APC, etc.


Nu cumpărați de la comercianți de pe stradă!


Oamenii care respectă postul Crăciunului trebuie să cumpere alimente numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, care garantează calitatea, evitând comerțul stradal. De asemenea, citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichetele produselor alimentare și păstrați la frigider, în spații uscate, după caz. Spălați cu atenție fructele, zarzavaturile și verdețurile folosite în rețetele culinare și folosiți numai apă potabilă.
Pentru sesizarea aspectelor nedorite este pus la dispoziție numărul de telefon 0800/ 826. 787.
 

Andra MARINESCU

Ioan VIDRIGHIN





comentarii
4 comentarii

secrearul care aduna cotizatia
zacusca
20.11.2015 13:44
Domnule presedinte al colegiului mai temperati elanul secretarului septagenar.
DOCTOR
20.11.2015 13:52
Dr pentea ar trebui sa si vada de treaba, in noua calitate de secretar al cmv! Iar vrea sa para f.bine informat si foarte util. Nu mai are nici o calitate si drept de a emite astfel de puncte de vedere, care ar trebui sa fie atributul DSVSA Sibiu....
carnivorul
20.11.2015 13:52
sA FIE CUMINTE CA VINE DR.S............................
HIENA
20.11.2015 14:49
Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna