Tribuna
2013 vine cu surprize la "Radu Stanca"
Andra MARINESCU
1779 vizualizari
2013 vine cu surprize la
Agenda de evenimente culturale a anului 2013 se anunţă a fi foarte bogată la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Asta deoarece, pentru anul acesta, instituţia pregăteşte numeroase producţii.
Anul nou vine cu spec­tacole de calitate la Teatrul Naţional din Sibiu. Actorii deschid paginile lui 2013 cu repetiţii pentru o nouă producţie ce va avea premiera la jumăta­tea lunii februarie, respectiv pentru "Maestrul şi Marga­reta", o manifestare realizată în parteneriat cu Teatrul Maladype din Budapesta. Aceasta îi aduce în faţa spec­tatorilor pe Mariana Mihu, Gabriela Neagu, Serenela Mureşan, Ofelia Popii, Diana Fufezean, Arina Ioana Trif, Ema Veţean, Cristina Ragos, Vlad Robaş, Ciprian Scurtea, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Marius Turdeanu, Eduard Pătraşcu, Florin Coşuleţ, Pali Vecsei, Adrian Matioc, Viorel Raţă, Mihai Coman, Dan Glasu, Ákos Orosz, Zoltán Lendváczky şi pe Erika Tankó, actori care vor interpreta o adaptare după romanul omo­nim al lui Mihail Bul­gakov. În ceea ce priveşte semnătura producţiei, cel căruia îi aparţine ea este re­gizorul Zoltán Balázs, crea­torul spectacolului "Egg(s)Hell", prezentat anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Prima premieră, în ianuarie

2013 se anunţă a avea în palmares multe proiecte pentru trupa de actori din Ardeal. Astfel, dacă vorbim de prima jumătate a anului, aceasta marchează premiera spectacolului realizat în cadrul programului euro­pean "Cities on Stage" de către Gianina Cărbunariu. În schimb, cea de a doua parte a lui 2013 va aduce la Sibiu un proiect special al coregra­fului Gigi Căciuleanu, dar şi o adaptare în regia lui Theo­dor Cristian Popescu, după scenariul lui Buck Henry pentru filmul "Absolventul" sau, în engleză, "The Graduate" (1967), cu Dustin Hoff­man. Prima premieră a anu­lui este, însă, "Crăiasa zăpe­zii" ori, în germană, "Die Schneekönigin", care va avea loc miercuri, 16 ia­nuarie, şi care va prezenta lumea fantasticului şi a basmului copilăriei. Astfel, după acest eveniment cultural, actorii Secţiei Germane pregătesc pentru 2013 pro­ducţii care mai de care mai diverse, printre care se nu­mără şi "Tinereţe fără bătrâ­neţe şi viaţă fără de moarte", în regia lui Gavriil Pinte, precum şi o montare după "Fizicienii" ai lui Friedrich Dürrenmatt, în regia Ancăi Bradu. Dar surprizele nu se opresc aici. Mai mult decât atât, seria proiectelor one man show ale actorilor sibieni va continua şi în acest an, urmând ca programul premierelor să fie anunţat pe măsura confirmării datelor. De asemenea, vor fi reluate şi cele mai îndrăgite piese din repertoriul Teatrului, oferind astfel posibilitatea petrecerii timpului liber atât sibienilor, cât şi turiştilor sosiţi de pretu­tindeni, având în vedere că o parte dintre spectacolele Tea­trului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu vor fi supratitrate în limba engleză.

2012, 300 de reprezentaţii TNRS

În privinţa anului trecut, 2012 a însemnat un vârf al activităţii teatrului de la Sibiu, care a adunat 300 de repre­zentaţii jucate. În acest sens, actorii sibieni au prezentat 16 premiere, dintre care patru au fost producţii noi în parte­neriat cu Centrul pentru Cer­cetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolelor (CAVAS), agenda culturală a Teatrului Naţional "Radu Stanca" atingând un record de 89 de spectacole active. Spectacolele prezentate în premieră în 2012 sunt: "Încurcă-i, drace!", sub regia lui Şerban Puiu, din 29 ia­nuarie, "Shakespeares sämtliche Werke (leicht gekürzt)" sau "Operele lui William Shakespeare pe scurt", sub semnătura regi­zorală a lui Daniel Piler, din 31 ianuarie, "Priveşte înapoi cu mânie!" din 8 martie 2012, "Visul unei nopţi de Shakespeare", sub regia lui Gavriil Pinte, din 5 mai, "Călătoriile lui Gulliver", coordonate de Silviu Purcărete, din 26 mai, "Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză" ale lui Cristian Juncu, din 28 mai, "O poveste japoneză" a regizo­rului Masahiro Yasuda, din 27 septembrie, "Gegen die demokratie" sau "Împotriva democraţiei" a regizorului Alexandru Dabija, din 28 septembrie, "Chaos" sau "Haos", un spectacol sub o regie marca Johanna Adam, din 29 septembrie, "Plato­nov" al regizorului Alexandru Dabija, din 14 octombrie, "O femeie singură" tot din 14 octombrie, "Cheie pentru doi", sub regia lui Şerban Puiu, din 15 octombrie, "Puţină rugină" din 22 octombrie, "Povara lui Ossi", în regia lui Daniel Plier, din 7 noiembrie, "Melodie varşoviană" din 7 decembrie şi "Sabotaj din iubire" din 9 decembrie 2012

26 de turnee şi zeci de mii de spectatori

Astfel, nici măcar criza economică şi zilele ploioase din timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu nu au scăzut din importanţă sau câştiguri. Numărul spectatorilor a rămas ridicat, numeric vorbind referindu-ne la 41.421 de bilete, dintre care 18.153 bilete au fost vândute cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. Tot anul trecut, actorii Teatrului s-au deplasat în 26 de turnee, dintre care le amintim pe cele mai importante, respectiv pe cele de la Festivalul Ibe­ro­american de Teatru de la Bogota ("Aşteptându-l pe Godot", în regia lui Silviu Purcărete, între 29 martie - 2 aprilie, şi "Electra", în regia lui Mihai Măniuţiu, din 4 - 8 aprilie), de la Festivalul din Edinburgh ("Călătoriile lui Gulliver", coordonate de Silviu Purcărete, din 17 - 20 august), de la Maribor, Capitală Culturală Europeană 2012 ("Faust", în regia lui Silviu Purcărete, 7 - 8 septembrie), de la Zilele Culturii Române la München ("Operele complete ale lui Shakespeare pe scurt", în regia lui Daniel Plier, 7 octombrie) şi de la Seoul Performing Arts Festival ("Eu, Rodin", în regia lui Mihai Măniuţiu, 3 - 4 noiembrie). Anul trecut, producţia "Ultima zi a tinereţii" a Teatrului Naţional "Radu Stanca" a primit premiul pentru "cel mai bun spectacol" în cadrul Galei UNITER, pentru ca regizorul Silviu Purcărete să ia trofeul "Herald Angel" pentru spectacolul "Călătoriile lui Gulliver". De altfel, la Galele FestCO de la Bucureşti, spectacolul "D'ale carna­valului" a fost premiat la categoria "cea mai bună regie", semnată de Silviu Purcărete, "cea mai bună scenografie", a lui Dragoş Buhagiar, şi "cel mai bun actor într-un rol secundar", ce îi aparţine lui Adrian Matioc. Nici contul de Facebook al Teatrului nu a înregistrat scăderi. Astfel, el a înregistrat peste 7.000 de fani, iar site-ul, www.tnrs.ro, a adunat peste 30.000 de vizitatori unici. Aşadar, pentru Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, anul 2012 a însemnat un succes impresionant scenic, iar pentru 2013 progra­mul teatral se anunţă unul şi mai provocator.



comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Targul de Cariere

TUTTI

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna